Cum se calculeaza pretul pentru serviciile de traduceri

Una dintre cele mai frecvente întrebări puse de clienții unui birou de traduceri este cum anume se calculează prețul pentru textele sau documentele care trebuie traduse.

Primul lucru care trebuie înțeles de către un client al unei agenții de traduceri este acela că o pagină taxabilă nu este același lucru cu o pagină fizică, respectiv pagina taxabilă este o unitate de măsură iar numărul de pagini fizice al unui document reprezintă doar numărul de coli pe care este imprimat documentul respectiv.

Datorită faptului că un document poate fi scris cu caractere mici sau mari, cu text mai înghesuit sau mai spațiat, a apărut nevoia cuantificării printr-o metodă standard a numărului de pagini taxabile, metodă care să nu depindă de mărimea caracterelor din documente.

De aceea, traducătorii și agențiile de traduceri utilizează în principal 2 metode de calcul pentru a stabili prețul unei pagini taxabile și anume:

  • 1 pagină taxabilă = 2000 de caractere cu spații în limba țintă

O pagină taxabilă este echivalentă cu 2000 de caractere cu spatii în limba țintă. Calculul se face într-un fișier Word accesând Review>Wordcount (Revizuire>Contor de cuvinte). De exemplu, dacă rezultatul contorului de cuvinte este de 2025 de caractere cu spatii, acesta se împarte la 2000 și rezultă o pagină taxabilă. Aceasta modalitate de calcul este utilizată de către majoritatea birourilor de traduceri din Romania.

2000 de caractere cu spatii
2000 de caractere cu spatii

După cum se poate vedea în imaginea de mai sus, textul supus evaluării are 2025 caractere cu spații, respectiv o pagină taxabilă. Dacă se utilizează metoda de calcul 1 pagină taxabilă = 300 de cuvinte în limba sursă, se poate constata că cele două metode sunt aproximativ echivalente, respectiv o pagină de 2000 de caractere cu spații este echivalentă cu 300 de cuvinte.

Unele birouri de traduceri de traduceri consideră o pagina taxabilă = 1800 de caractere cu spații în limba țintă. În mod evident este mai puțin text luat în considerare și este în dezavantajul clientului.

  • 1 pagină taxabilă = 300 de cuvinte în limba sursă

Această metodă de calcul este folosită cu precădere de către agențiile de traduceri din străinătate. Numărul de cuvinte al unui text de tradus poate fi aflat la fel ca mai sus.

Limba sursă = limba din care se efectuează traducerea

Limba țintă = limba în care se efectuează traducerea

Caractere cu spații = numărul de tastări efectuate pe tastatura unui calculator, respectiv caracterele scrise + spațiile dintre cuvinte

Bineînțeles, există și excepții de la ceste 2 metode de calcul, respectiv:

  • Documentele tipizate (certificat de naștere, de căsătorie, caziere, adeverințe simple) care se taxează cu 1 pagină indiferent cât text este în fiecare document.
  • Textele scrise de mână
  • Textele incluse în elemente grafice complexe care se editează foarte dificil (în acest caz prețul se stabilește în funcție de numărul de ore de lucru estimat pentru traducere + editare grafică)

După ce ați aflat câte pagini are documentul dvs. este necesar să consultați o listă de preț traduceri per pagină. Astfel puteți să vă faceți o idee despre cât ar putea să coste traducerea documentelor dvs.

Trebuie să aveți în vedere faptul că în stabilirea unei oferte de preț pentru documentația dvs. sunt luați în considerare și alți factori, pe lângă numărul de pagini taxabile. Acești factori suplimentari pot fi:

  • Urgența traducerii, respectiv cât de repede aveți nevoie de traducere
  • Dificultatea traducerii, respectiv cât de dificil este textul care trebuie tradus
  • Aspectul / lizibilitatea textului care trebuie tradus. Unele documente sunt foarte vechi sau au fost scanate / fotografiate necorespunzător și în acest caz se pierde mult timp cu descifrarea textului.

Scrisul de mână, așa cum este în cazul documentelor medicale scrise de mână. Departamentul nostru de traduceri medicale vă poate ajuta cu descifrarea textului scris de către doctori.

Image by Freepik

Share:


Etichete: